Вие се наоѓате на вистинската фреквенција на najforumce FM 105.5 мегапиксели, а јас сум Досаден Login Pop Up што пробува да ве натера да се регистрирате. Др.Џек Левин кој покрај магнетниот појас за колено го измисли и магнетниот форум www.najforumce.fairtopic.com Доколку се регистрирате на овој форум големи се шансите да го зголемите волуменот на косата,да го намалите вишакот килограми и да ви се зголеми интелегенцијата,онолку колку што ќе постирате дневно на форумот.
!!!

[C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

[C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Сре Дек 12 2007, 19:45

Вака една молба, зашто немам многу време да решавам сега задачи. Ако ја реши некој задачава нека го даде решението тука (и нека стае коментари што праел), а на тој што му треба задачата ќе си ја земе од тука Razz

Задачата гласи:

Да се најдат сите оријатексју природни броеви од интервалот m (внесен преку тастатура).
Објаснување: За два броја велиме дека се пријателски ако збирот на делителите
на првиот е еднаков на со другиот број,а збирот на делителите на другиот број е еднаков со првиот број . Применр , пријателски броевуи се 220 и 284,1184 и 1210.

:najforumce:

Подвлечениот збор и јас не знам што значи, таков го добив Smile

PS: ДАЛИ МОЖЕ ПООПШИРНО ОБЈАСНЕНИЕ НА ЗАДАЧАВА ЗАШТО НЕ РАЗБИРАМ ШТО СЕ БАРА ! ИЛИ АКО НЕКОЈ РАЗБРАЛ НЕКА ЈА РЕШИ.

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Чет Дек 13 2007, 20:43

Еве едно мало објаснување за задачава, т.е. решена само да напишите код Very Happy:

Прво, делители на еден број x се сите броеви k кои се деливи со x, т.е. при делење на x со k остаток е 0. (пример, 2 е делител на 6).

Второ, треба да се одреди сума на сите делители на еден број (може да се напише финкција за тоа).

Трето, за сите парови (x,y) од броеви од интервал n до m, треба да се испита дали сумата на делителите на x е еднаква на y, и обратно сумата на делители на y е еднаква на x; ако да, тогаш си нашол пар на пријателски броеви и ги печатиш истите.

Пример за пријателски броеви се дадени на горниот пост, па со нив ќе може да си ја проверите задачата дали ќе ви работи точно (ако некој проба да ја напраи Smile)

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

zadaca - C

Пишување by Soldier of fortune on Чет Дек 13 2007, 23:10

molba do deckite od iki:
Da se napise programa koja za vneseno n povikuva rekurzivna funkcija dzvezdi so parametar n koja vo zavisnost od n ke pecati zvezdi na sledniov nacin:

vnesen broj na dzvezdi (n): 5

se dobiva:

* * * * *

* * * *

* * *

* *
*
thanks in advance
p.s za utre mi e zadacava Smile))))


Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 00:59. Мислењето е променето 1 пати
avatar
Soldier of fortune
Доцент
Доцент

Male
Libra

Треснал Глупости : 118
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 28
Се наоѓам : Sevrno od rajot
Ден на регистрирање : 2007-11-20

Преглед на профилот на членот http://www.klimce.cjb.net

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Vlado-Tornado on Чет Дек 13 2007, 23:54

Абе овој не зае*ава нас, а ? Со ѕвездички неаме ништо учено, мислам дека на други факултети учат толку тешки работи ...
avatar
Vlado-Tornado
Администратор
Администратор

Male
Cancer

Треснал Глупости : 297
Поени : 10
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 31
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Soldier of fortune on Чет Дек 13 2007, 23:58

lolozzzzzzzzz
avatar
Soldier of fortune
Доцент
Доцент

Male
Libra

Треснал Глупости : 118
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 28
Се наоѓам : Sevrno od rajot
Ден на регистрирање : 2007-11-20

Преглед на профилот на членот http://www.klimce.cjb.net

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Чет Дек 13 2007, 23:59

Абе отворите Нова тема за задачава, јас овдека си прашував за моја задача Smile cccc. Oд една се напраја две задачи.

ПС: Иначе Топ кодерот (goran) гарант ќе ја знае задачава Smile

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Soldier of fortune on Пет Дек 14 2007, 00:01

ama ve molam za 10 -ka mi e Sad
avatar
Soldier of fortune
Доцент
Доцент

Male
Libra

Треснал Глупости : 118
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 28
Се наоѓам : Sevrno od rajot
Ден на регистрирање : 2007-11-20

Преглед на профилот на членот http://www.klimce.cjb.net

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by bonte on Пет Дек 14 2007, 00:38

Soldier of fortune напиша:ama ve molam za 10 -ka mi e Sad

nekoj so 6ki ce se radvit ..... Smile
avatar
bonte
Технолошки Вишок
Технолошки Вишок

Male
Sagittarius

Расположение :
Треснал Глупости : 1180
Поени : 24
Репутација : 1
Поминат рок на траење : 28
Се наоѓам : Struga
Ден на регистрирање : 2007-06-02

Преглед на профилот на членот http://www.nemam.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Пет Дек 14 2007, 00:44

Незнам дали вака си ја замислувате задачава, ако не е вaка кажувај како е, да не одам C пак да барам бодови :ljolj: , a од овој Vlado не барај Very Happy, тој е мастер не се занимава со вака прости задачи, ги мачака овие на лепче секој ден кога станува на сабајле Very Happy, а може и да реши по некое транзисторче, леле влегов во електрашки филм Very Happy

Код:
#include <stdio.h>
void dzvezdi(int);

int main()
{
   int n;
   printf("Vnesi go n:");
   scanf("%d",&n);

   dzvezdi(n);

   return 0;
}

void dzvezdi(int n)
{
  int i;
  for(i = 0; i < n; i++)
  {
    printf(" * ");
  }
  printf("\n");
  if(n > 0)
  {
    dzvezdi(--n);   
  }   
 
}

ПС: Сум забораил рекурзија се Very Happy


Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 20:21. Мислењето е променето 4 пати.

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Soldier of fortune on Пет Дек 14 2007, 00:57

fala koste DA ZIVEE NAJFORUMCE SmileSmileSmileSmileSmile
avatar
Soldier of fortune
Доцент
Доцент

Male
Libra

Треснал Глупости : 118
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 28
Се наоѓам : Sevrno od rajot
Ден на регистрирање : 2007-11-20

Преглед на профилот на членот http://www.klimce.cjb.net

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Goran - Gogo on Пет Дек 14 2007, 02:58

Kosta напиша:Вака една молба, зашто немам многу време да решавам сега задачи. Ако ја реши некој задачава нека го даде решението тука (и нека стае коментари што праел), а на тој што му треба задачата ќе си ја земе од тука Razz

Задачата гласи:

Да се најдат сите оријатексју природни броеви од интервалот m (внесен преку тастатура).
Објаснување: За два броја велиме дека се пријателски ако збирот на делителите
на првиот е еднаков на со другиот број,а збирот на делителите на другиот број е еднаков со првиот број . Применр , пријателски броевуи се 220 и 284,1184 и 1210.

:najforumce:

Подвлечениот збор и јас не знам што значи, таков го добив Smile

PS: ДАЛИ МОЖЕ ПООПШИРНО ОБЈАСНЕНИЕ НА ЗАДАЧАВА ЗАШТО НЕ РАЗБИРАМ ШТО СЕ БАРА ! ИЛИ АКО НЕКОЈ РАЗБРАЛ НЕКА ЈА РЕШИ.

Абе мрзо една те мрзи 10 реда код да напишеш Very Happy
Еве го решението на задачата, само што текстот е малце нејасно поставен, односно се браат сите парови од бореви на кои збирот на делителите на првиот е еднаков на збирот на делителите на вториот, судејќи според пример броевите.

Код:
#include "stdio.h"

int zbirDeliteli(int broj)
{
    int i, suma = 0;
    for(i = 1; i <= broj; i++)
    {
        if(broj % i == 0)
        {
                suma += i;
        }
    }
    return suma; 
}

int main()
{
    long suma1 = 0, suma2 = 0;
    int i, j, pocetok, kraj;
   
    printf("Vnesete pocetok na opsegot: ");
    scanf("%d/n",&pocetok);
    printf("kraj: ");
    scanf("%d", &kraj);
   
    for(i = pocetok; i < kraj; i++)
    {
        suma1 = zbirDeliteli(i);
        for(j = i; j <= kraj; j++)
        {
                suma2 = zbirDeliteli(j);
                if(suma1 == suma2 && i != j)
                      printf("(%d,%d) ", i, j);
        }
    }
    return 0;
}
поздрав


Последната промена е направена од на Пет Дек 14 2007, 03:06. Мислењето е променето 1 пати
avatar
Goran - Gogo
Доцент
Доцент

Male
Pisces

Расположение :
Треснал Глупости : 151
Поени : 3
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : MK
Ден на регистрирање : 2007-06-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Jimmy on Пет Дек 14 2007, 03:04

Boys On Film
avatar
Jimmy
Пензионер
Пензионер

Male
Scorpio

Треснал Глупости : 660
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : у кабинет
Ден на регистрирање : 2007-05-19

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Пет Дек 14 2007, 03:13

@Gоran - Gogo

За тебе го остаив бе срце Smile

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Kosta on Пет Дек 14 2007, 04:38

Една забелешка за задачата на Soldier of fortune. Во for цилусите променливата int i директно во нив ми е декларирана, а во Ц мислам не смееше така, така да мениси со што променливата i ќе си ја стаиш најгоре, т.е. јас ти менав само преземи го пак кодот Very Happy

_________________
Кај ми е сонцето бе !?
avatar
Kosta
Најфорумче манијак
Најфорумче манијак

Male
Scorpio

Расположение :
Треснал Глупости : 2202
Поени : 159
Репутација : 3
Поминат рок на траење : 30
Се наоѓам : Струга
Ден на регистрирање : 2007-05-16

Преглед на профилот на членот http://www.najforumce.fairtopic.com

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by _EAX on Пет Дек 14 2007, 17:50

more more kodovi se rasfrcile tuka Smile)) ova se postue Razz

sum bil u pravo za prvata zadaca Smile)

_EAX
VIP
VIP

Female
Libra

Треснал Глупости : 193
Поени : 0
Репутација : 0
Поминат рок на траење : 106
Се наоѓам : vrska nemam
Ден на регистрирање : 2007-10-12

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: [C]Задача во C, кој не го мрзи нека ја реши !

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот